Espressoapparaat

Met een espressoapparaat kan een espresso worden gezet op basis van een specifieke bereiding. Daar waar bij een koffieapparaat het water langzaam door het filter in de kan terecht zal komen, zal het espressoapparaat onder hoge druk het hete water door de aangedrukte fijngemalen koffie persen.

Met een espressoapparaat kunnen overigens naast een espresso ook andere speciale kopjes koffie worden gezet, zoals een cappuccino, cortado, caffè latte en caffè macchiato. Deze soorten koffie zijn gebaseerd op de espresso. In steeds meer huishoudens is een espressomachine aanwezig om in een handomdraai een verse espresso te zetten die qua kracht een meer intensieve smaak heeft in vergelijking met een kopje koffie uit een koffieapparaat.

Keuze uit espressoapparaten

Er is een diversiteit aan espressoapparaten beschikbaar, die elk over unieke eigenschappen beschikken en zowel voordelen als nadelen kennen. De gebruiksvriendelijkheid, de kwaliteit en de hoogte van de prijs zijn zomaar een aantal verschillen. Om het juiste espressoapparaat te kopen kan er rekening worden gehouden met de eigen voorkeuren. Er zijn bijvoorbeeld espressomachines beschikbaar, waarmee meer dan alleen een kopje espresso gezet kan worden.

Als de voorkeur uitgaat naar de mogelijkheid om met het espressoapparaat ook koffie, cappuccino, chocolademelk en heet water te kunnen zetten, dan kan dat als uitgangspunt genomen worden om de beschikbare espressomachines met elkaar te vergelijken. Ook met de wijze van bereiding kan rekening gehouden worden, zoals met een druk op de knop een espresso zetten of zelf de instellingen te kunnen bepalen. Dan kan er ook nog rekening gehouden worden met het type koffie, zoals gemalen koffie, koffiebonen, nespresso capsules of servings. Op basis van deze voorkeuren kunt u vervolgens in de voor u geschikte prijsklasse een espressoapparaat selecteren en meteen online bestellen.

Type espressoapparaat

Aan de hand van de hiervoor genoemde voorkeuren zal de keuze vallen op een bepaald type espressoapparaat. Daarin kunnen drie speciale koffieapparaten onderscheiden worden, namelijk een volautomaat, halfautomaat en nespressoapparaat. Het laatstgenoemde type betreft een espressoapparaat, waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups of servings, dat te vergelijken is met koffiepads voor een koffiezetapparaat om één kopje koffie of twee kopjes koffie mee te kunnen zetten. Een volautomaat is bij de meeste mensen populair, want het gemak waarmee een espresso van een goede kwaliteit kan worden gezet is groot.

Bij de keuze voor een volautomaat hoeft er slechts een druk op de knop te worden gegeven om een fantastische espresso tevoorschijn te toveren. De hoeveelheid koffie wordt automatisch gemalen en aangestampt, waarna het hete water zich door de koffie zal persen. Koffiedrab zal in een daarvoor bestemd afvalbakje belanden. Indien de volautomaat ook ver een melkreservoir beschikt, kan er zelfs een cappuccino mee worden gezet. Bij een espressoapparaat in de vorm van een halfautomaat zullen er zelf meer handelingen moeten worden verricht.

Zo kan zelf de hoeveelheid koffie worden ingesteld net als de maalgraad en de hoeveelheid water om espresso mee te maken. Het espressoapparaat met een cupsysteem is ideaal om met een simpele handeling en met groot gemak een heerlijke espresso te zetten. Voor dit type koffieapparaat worden er capsules gebruikt, die ook wel servings worden genoemd. In elke capsule zit een afgemeten hoeveelheid koffie, die in de espressomachine geplaatst kan worden. Het apparaat is goedkoper in aanschaf, maar de prijzen van capsules liggen wel hoger dan de prijzen van gewone gemalen koffie.

  • Volautomaat
  • Halfautomaat
  • Espressoapparaat met cupsysteem

Prijzen espressoapparaten

De prijzen van espressoapparaten lopen sterk uiteen en zijn onder meer afhankelijk van het merk en het type espressomachine. Een espressoapparaat met uitgebreide specificaties en mogelijkheden om naast espresso ook andere soorten koffie te zetten zal in een hogere prijsklasse te vinden zijn dan een simpele uitvoering van een espressoapparaat. De prijzen van espressomachines variëren dan ook van bedragen tot 100 euro tot bedragen van boven de 1000 euro.

Voor een bedrag rond de 100 euro kan er al een kwalitatief goed espressoapparaat worden aangeschaft, waarbij er sprake is van het cupsysteem of nespresso.

Halfautomaten zijn wat dat betreft in een hogere prijsklasse te vinden, maar zijn ook al beschikbaar vanaf 200 euro.

De volautomaten zijn verreweg de duurste koffieapparaten in het segment van espressomachines en zijn verkrijgbaar vanaf een prijs rond de 300euro.

Door de gevarieerdheid in de prijzen van apparaten is er voor elk budget een passend espressoapparaat beschikbaar. De genoemde prijzen zijn overigens gemiddelde prijzen, zodat er uiteraard ook nog goedkopere apparaten te vinden zijn, waarmee een uitstekende espresso kan worden gezet. Wie met de prijs rekening wil houden, kan overigens ook op zoek gaan naar een espressoapparaat in de aanbieding. Er worden met regelmaat nieuwe modellen gepresenteerd, zodat de bestaande collectie van speciale koffieapparaten tegen een lagere prijs wordt aangeboden om zo ruimte te creëren.

Het is in elk geval altijd verstandig om bij online kopen van een espressoapparaat de prijzen van merken en modellen met elkaar te vergelijken.

Plaats een reactie