Koffieapparaten

Koffieapparaten maken standaard deel uit van elk huishouden en van elk bedrijf of organisatie. Er wordt dan ook dagelijks vaak meerdere keren gebruikgemaakt van het apparaat om een heerlijk kopje koffie mee te zetten. Op het gebied van koffieapparaten zijn er enorm veel verschillende mogelijkheden, want tegenwoordig is het ouderwetse koffiezetapparaat met filter al lang niet meer de enige optie om koffie mee te maken.

Er is dus een groot en divers aanbod van koffieapparaten beschikbaar, waarmee hele kannen koffie kunnen worden gezet of waarmee slechts één of twee kopjes koffie per keer kunnen worden gemaakt. Overigens zijn er naast de beschikbare koffieapparaten ook andere typen apparaten beschikbaar om uiteenlopende typen koffie te zetten, zoals espressomachines. Deze kennen net even weer een andere werking dan de standaard koffieapparaten.

Soorten koffieapparaten

Om een indruk te geven van de verschillende soorten koffieapparaten, zullen er hier een aantal van de meest voorkomende apparaten voor koffie behandeld worden. Een standaard koffiezetapparaat is een huishoudelijk apparaat, dat is uitgerust met een filter en wordt gebruikt wordt om een kan koffie mee te zetten.

In het filter wordt de gemalen koffie gedaan en het waterreservoir wordt tot het gewenste aantal kopjes koffie gevuld met water. Zodra het koffiezetapparaat wordt ingeschakeld, zal het water, dat in het reservoir wordt verhit gaan druppelen in de filter, waarna er koffie in de kan komt. De koffiedrab blijft in het filter achter.

Een ander soort koffiezetapparaat is het apparaat, waarbij er in plaats van een filter gebruik wordt gemaakt van koffiepads. Met dit apparaat kunnen één of twee kopjes koffie tegelijk worden gezet. Met één koffiepad wordt één kopje koffie gezet.

In plaats van filterkoffie kan er met het koffieapparaat ook koffie gezet worden van verse koffiebonen. Er wordt dan gesproken over een koffie-volautomaat.

Dan is er ook nog een ander apparaat om zonder elektriciteit koffie mee te zetten en dat is cafetière. Dit apparaat kan worden omschreven als een hoge glazen kan, die voorzien is van een metalen filter. Er wordt grofgemalen koffie en net niet meer kokend water voor gebruikt om koffie mee te zetten. De koffie moet een aantal minuten trekken, waarna de metalen filter handmatig naar beneden wordt gedrukt. Boven in de glazen kan blijft hete koffie over, die gelijk kan worden ingeschonken.

  • Koffieapparaat met filter
  • Koffieapparaat met koffiepads
  • Koffieapparaat met verse koffiebonen
  • Cafetière

Eigenschappen koffieapparaten
Er zijn dus verschillende koffieapparaten op de markt, maar daarmee is de keuze voor het kopen van een koffieapparaat nog niet gemaakt. Elk soort apparaat om koffie mee te zetten kent namelijk ook weer de meest uiteenlopende modellen, variërend van grootte, vormgeving en kleur. Daarnaast beschikt elk koffiezetapparaat ook nog eens over voor het apparaat unieke eigenschappen, die bij de keuze voor het kopen van één van de koffieapparaten zeker van belang kunnen zijn.

Een eigenschap van koffieapparaten kan bijvoorbeeld een timer zijn. De tijd waarop het koffiezetapparaat moet worden ingeschakeld kan worden ingesteld, zodat er elke ochtend op de ingestelde tijd verse koffie klaarstaat. Een druppelstop is een andere mogelijke eigenschap van koffieapparaten en dat zorgt ervoor dat er geen koffie meer uit de filter druppelt op het moment dat de koffiekan er onder vandaan wordt gehaald.

Bij het kopen van een koffiezetapparaat kan er ook gekeken worden naar de maat van het filter, want deze kan verschillen per apparaat. De gangbare filterformaten zijn 1 keer 2, 1 keer 4, 101 en 102. Verder kan een koffiezetapparaat ook zijn voorzien van een zogenaamde auto shut-off functie. Als een apparaat over deze functie beschikt, dan zal deze automatisch na een bepaalde tijd afslaan. Dat is vooral handig als iemand nogal eens vergeet om het koffiezetapparaat na gebruik uit te schakelen.

Koffiekan

De koffiekan vormt een belangrijk onderdeel van het apparaat. Bij het maken van een keuze kan er rekening worden gehouden met de grootte van de koffiekan. Voor een klein huishouden is een koffiekan geschikt, waarmee bijvoorbeeld vier tot zes kopjes koffie kunnen worden gezet. Een groot gezin, waarin veel koffie wordt gedronken kan beter kiezen voor een koffiezetapparaat, waarmee tot wel twaalf kopjes koffie kunnen worden gezet.

Met betrekking tot de koffiekan zijn er mogelijkheden om de voorkeur te geven aan een glazen koffiepot of aan een thermoskan. In het laatste geval druppelt de koffie in de thermoskan, die vervolgens afgesloten kan worden en meegenomen kan worden naar de betreffende ruimte, waarin de koffie wordt geschonken.

De koffie blijft in dat geval op temperatuur en het koffiezetapparaat kan worden uitgeschakeld. Indien er sprake van koffieapparaten met pads, dan zal er geen sprake zijn van een koffiekan, maar kunnen de koffiekopjes rechtstreeks onder het apparaat worden geplaatst. De koffie stroomt dan meteen het koffiekopje in en als deze is gevuld, kan het apparaat worden uitgeschakeld met een druk op de knop.

Prijzen koffiezetapparaten

De prijzen van koffiezetapparaten lopen sterk uiteen. Een goedkoop apparaat om koffie mee te zetten is al verkrijgbaar voor een prijs tussen de 10 euro en 20 euro. Het gaat dan wel om een simpele uitvoering van koffieapparaten, maar er kan met het apparaat prima koffie mee worden gezet.

De prijzen van koffiezetapparaten zijn afhankelijk van de eigenschappen, waarover het apparaat beschikt, maar ook van het merk en van de vormgeving. Er zijn namelijk ook design koffieapparaten op de markt, die in de duurdere prijsklasse te vinden zijn, maar die wel gretig aftrek vinden.

Tegenwoordig vinden veel mensen het namelijk belangrijk dat de apparaten ook bij de uitstraling van de keuken passen, zodat er vaak gekozen wordt voor een koffiezetapparaat met een specifiek design.

Daar komt bij dat koffieapparaten tegenwoordig in allerlei mogelijke kleuren beschikbaar worden gesteld. De tijd van alleen maar zwarte en witte koffieapparaten is echt voorbij, want knalrood of blauw is in deze tijd heel gangbaar geworden.

Voor het kopen van koffieapparaten is het aan te raden om de prijzen te vergelijken, maar ook te letten op het soort koffieapparaat, de functionaliteiten, de inhoud van de koffiekan en het merk. Op die manier kan de beste koop worden gedaan.

Plaats een reactie