Panasonic NC-ZA1 review

De Panasonic NC-ZA1 is de eerste espresso machine van Panasonic. In plaats van simpel te beginnen met een handmatige machine, heeft het bedrijf besloten om meteen voor een volledig automatische machine te gaan die zelfs je melk schuimt en inschenkt.

Om meteen te proberen de grote koffiemachine producenten te verslaan met zo’n complex product is behoorlijk dapper, maar Panasonic heeft het goed gedaan. Zodra je de doos opent en het product ziet, samen met een assortiment aan accessoires en een zware handleiding, weet je meteen dat dit een koffiemachine van hoge kwaliteit is.

Hij ziet er ook goed uit en is verbazingwekkend compact. Hij neemt nauwelijks ruimte in op je aanrecht. Het helpt ook dat de lekbak openspringt en aan de kant kan worden geschoven als je hem niet nodig hebt, wat nog meer ruimte bespaart.

Als hij eenmaal uit de doos is, staat de koffiemaler bovenop de machine. De Panasonic NC-ZA1 ziet er zo wel beter uit, maar Panasonic levert ook een Bonen Houder Extensie. Deze staat bovenop de machine en verdubbelt het aantal bonen dat je erin kunt doen. We hebben toch liever meer bonen dan dat hij er mooi uitziet.

Omdat deze machine ook melk kan stomen en schuimen, moet je een doorzichtige plastic melk slang aan de machine hangen. Je kunt het ene uiteinde van de slang aan de voorkant van de NC-ZA1 klikken en de andere kant kan door een gat in de linkerkant van de machine. Het idee is dat je de slang dan in een kan of beker met melk kunt hangen en geen aparte melktank nodig hebt. Dit is misschien handig, maar de bungelende slang aan de zijkant van de machine ziet er niet mooi uit. Het zou mooier zijn geweest als de slang uit- en ingerold kon worden of opgeborgen kon worden aan de achterkant.

Panasonic NC-ZA1 review.jpg

De bungelende melkslang aan de zijkant van de machine is wat onaantrekkelijk

Een manier om alles wat netter te maken is door de Milktank te kopen. Dit is een melktank die ontworpen is om precies te lijken op de NC-ZA1. Hij ziet er goed uit naast de espresso machine, maar is moeilijk te vinden online en erg duur.

Voordat je begint met het maken van koffie is er nog een laatste stadium: het instellen van de hardheid van je water. De Panasonic NC-ZA1 wordt geleverd met een teststrip die je gewoon in koud water van de kraan kunt doen. Daarna gebruik je de resultaten van de teststrip om de hardheid van het water in te stellen op de machine, zodat de NC-ZA1 de perfecte espresso kan maken.

Touchscreen

Nadat je dit hebt gedaan, kan het maken van koffie niet makkelijker worden dankzij het touchscreen display van de NC-ZA1. Deze laat snel zien welke dranken beschikbaar zijn: espresso, lungo, cappuccino, latte of gewoon hete melk.

De touchscreen interface maakt het kiezen van een drankje erg makkelijke

Als je eenmaal je type drankje hebt gekozen, krijg je verdere opties. Voor een espresso of koffie kun je de sterkte kiezen, hoe groot de kopjes zijn en hoeveel kopjes je wilt zetten (één of twee). Voor op melk gebaseerde drankjes krijg je alle koffie opties, en daarnaast ook nog de optie om de hoeveelheid melkschuim en de melk tot water ratio aan te passen.

Je kunt je favoriete instellingen bewaren in een programma zodat je niet steeds opnieuw de instellingen hoeft in te drukken. Je kunt dit programma ophalen elke keer dat je je favoriete drankje wilt.

Espresso

We begonnen met het maken van een espresso. We vonden eerst dat de koffie wat aan de koude kant was, met maar 50 graden. Gelukkig kun je de temperatuur van het water aanpassen met het touchscreen. De twee keer was de espresso 58 graden, wat heet genoeg is.

We waren zeer onder de indruk van de kwaliteit van het shot. Hij was donker en rijk met een dikke, olieachtige crema met een roodbruine kleur. De smaak was ook uitstekend, de koffie smaakte niet waterig en een lichte bitterheid zoals het hoort. We moeten zeggen dat dit de beste automatische machine is die we hebben getest, en hij komt ontzettend dicht bij de resultaten die we kregen van andere handmatige machines.

De kwaliteit van de koffie is bijna net zo goed als van de handmatige machines die we hebben getest 

Lungo’s zijn net zo goed. Omdat de tuit verstelbaar is, is er genoeg ruimte om bijna alle, behalve de grootste, kopjes te gebruiken.

Latte

Om een latte ta maken moet het lekbakje in de machine geduwd worden zodat er genoeg ruimte is voor een latte glas. Voordat je begint kun je de latte macciato tray op de bodem van de machine klikken zodat je een stabiel platform hebt om je glas op te zetten en eventuele druppels op te vangen. We gaan ervan uit dat je de Milktank niet hebt gekocht, en in dit geval moet de slang van de machine is een kan, kopje of schaal met melk worden geplaatst. De machine schuimt de melk eerst en schenkt deze in het glas, daarna verlaagt het automatisch de temperatuur van het water en maakt een shot espresso.

Het is indrukwekkend om de machine in actie te zien en de NC-ZA1 is erg goed in het stomen en schuimen van de melk. Maar de espresso wordt pas al laatste ingeschonken en hierdoor krijg je een drankje met drie lagen die bestaan uit melk, espresso en een laag schuim. Je moet hem dus eerst goed roeren voordat je een gladde latte krijgt.

Je moet wat klooien met de instelling voordat je de perfecte latte krijgt

Om het perfecte drankje te krijgen moet je eerst wat klooien met de instellingen. Denk er ook om dat je je latte glas moet opmeten om ervoor te zorgen dat de NC-ZA1 de juiste hoeveelheid koffie inschenkt. Je moet de melkschuimer instellingen waarschijnlijk ook wat aanpassen om het voor jou juiste resultaat te bereiken. Gelukkig kun je je favoriete instellingen opslaan of, als je het liever handmatig doet, kun je de melk er zelf bij gieten.

Wanneer de melk door de machine is geweest, is het belangrijk om de binnenkant van de machine en de slang goed schoon te houden. De Panasonic NC-ZA1 waarschuwt je nadat je melk drankjes hebt gemaakt om het schoonmaak programma te gebruiken. Hiervoor moet je alleen maar de slang in een kan met koud water plaatsen en dit water door de machine in een kopje laten pompen. Je hebt wel behoorlijk wat water nodig en het duurt een paar minuten voordat de machine klaar is. Daarnaast waarschuwt de NC-ZA1 je ook regelmatig om de melkslang schoon te maken met de geleverde schoonmaak oplossing. Hoewel we begrijpen dat het nodig is om alles schoon te houden, verminderen deze schoonmaak programma’s toch de handigheid van een automatische machine. Met een handmatige machine kun je gewoon wat stoom gebruiken om de melk uit de machine te blazen en de zijkant van de machine kan gewoon afgenomen worden met een vochtige doek.

Op het touchscreen worden instructies weergegeven over hoe en wanneer je de melkslang moet schoonmaken

Naast deze schoonmaakprogramma’s is het onderhoud minimaal, alleen de watertank moet bijgevuld worden en de gebruikte koffiedik moet weggegooid worden. Gebruikte koffiedik komt als een fijne, droge plak uit de machine, dus ze zijn makkelijk om weg te gooien. Sommige machines hebben nattere koffiedik wat tot schimmel kan leiden en dus moeilijker is om schoon te houden. Ondanks dat dit de eerste espresso machine is van Panasonic, moeten we zeggen dat de NC-ZA1 uitstekend is en een goede concurrent voor de gevestigde orde. De espresso shots zijn uitstekend en bijna net zo goed als de resultaten van een handmatige machine. Melk drankjes zijn wat moeizaam om in te stellen, maar omdat je instellingen kunt opslaan, hoef je dit eigenlijk maar één keer te doen. We hadden graag dat de melkslang wat beter was verborgen, maar dit is maar een klein minpuntje.

Conclusie

Toen de Panasonic NC-ZA1 voor het eerst werd aangekondigd, verkocht Panasonic hem voor 1130 euro, wat veel te duur is. Maar in verloop van tijd is de prijs omlaag gegaan naar (destijds) 630 euro. Dit is een indrukwekkende verlaging in prijs en voor deze prijs is de NC-ZA1 een koopje. Hij wint dan ook de “beste koop” prijs.

Specificaties: Dimensies (HxWxD): 335x195x410mm; Water capaciteit: 1,4 liter; Koppenwarmer: Nee; Melkschuimer: Ja (automatisch); Verstelbare maalstand: Ja; Verstelbare sterkte: Ja (5 standen).

Plaats een reactie