Keurig 2.0 K500 review

 

De Keurig K500 is een van de eerste van de generatie van Green Mountain Coffee Roasters koffiemachines, ook wel de Keurig 2.0 genoemd. De K500 kost ongeveer 150 euro en serveert net zoals de voorgaande machines ongeveer een mok koffie met de druk van een knop in slechts 1 minuut. In tegenstelling tot de vorige generatie is de K500 ook in staat om een hele pot te zetten met de nieuwe, grote pods; K-Carafe Packs.

De K-Carafe Packs geven Green Mountain een nieuwe patent om mee te werken- in tegenstelling tot het originele K-Cup patent wat in 2012 is verlopen. Dit leidde tot een verwachte opkomst van laaggeprijsde supermarkt K-Cups die het bedrijfsmodel van Green Mountain onderuit haalden. Dus kwamen de Keurig 2.0 brouwers met een nieuwe oplossing: een scanner die de machine alleen maar K-Cups laten brouwen die goedgekeurd zijn door Keurig. Als je een huismerk van de supermarkt in de machine gooit, krijg je een error bericht.

Dit nieuwe ontwerp betekent dat Keurig 2.0 gebruikers minder koffie opties hebben dan de mensen die een ouder Keurig model gebruiken. Daarnaast werken de Keurig 2.0 machines ook niet met herbruikbare plastic cups waarin je je eigen gemalen koffie kunt doen. En ze werken zelfs niet met Keurig’s eigen oudere K-Cups en Vue Packs. De Green Mountain brouwers hebben zeker het potentieel om te groeien, maar voor nu is er eigenlijk geen goede reden om dit nieuwe beperkte model aan te schaffen of te verkiezen boven een concurrent die flexibeler en goedkoper is. Tenzij jealleen maar grote potten Keurig koffie wilt zetten.

keurig k500.png

Ontwerp en bruikbaarheid

De K500 behoudt veel van dezelfde rondingen en ontwerpen die we ook al zagen in de Keurig Vue V700 afgelopen jaar. Hij is nog steeds wat grof, maar toch iets geraffineerder als de V700. De grijze body ziet er goed uit op een aanrecht, alhoewel de dunne faux chroom accenten een beetje richting smakeloos gaan.

Net zoals voorgaande Keurig machines, heeft de Keurig 2.0 K500 een kleuren touchscreen aan de voorkant om de knoppen makkelijk te kunnen bedienen. Het menu is intuïtief en zorgt ervoor dat er niet teveel opties in het standaard koffie zet proces sluipen. Thuis baristas met een gevoel voor ontwerp zullen het ook waarderen dat het kleurenschema van het menu verandert kan worden, net zoals de kleur van de LED die door de watertank heen schijnt.

Een simpele kop koffie zetten is heel gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is een K-Cup in de machine te gooien en de grote ‘Keurig 2.0’ knop in te toetsen. Dit kenmerkt ook de simpliciteit van het Keurig merk. In mijn tests duurde het zetten van een kop koffie ongeveer 50 seconden. Dankzij de nieuwe scanner weet de K500 automatisch of je een kop of pot koffie wilt zetten.

Naast de scanner, maakt de K500 ook gebruik van een handige gleuf aan de onderkant om erachter te komen wat voor drankje je wilt maken. Het normale lekbakje waar je je mok op zet, glijdt op zijn plek met een aparte tab. Om een volle pot koffie te zetten moet je het lekbakje verwijderen en vervangen met de Keurig 2.0 K500 gepatenteerde karaf, die ook zijn eigen unieke tab heeft. Dit is een slimme, subtiele ontwerp keuze omdat dit betekent dat de K500 geen koffie zet tenzij hij weet dat er daadwerkelijk een pot staat om de koffie in te schenken.

De K 500 biedt niet zoveel controle over het daadwerkelijke brouwproces, zoals we dat wel zagen met de V700, en dit is een beetje teleurstellend. Je kunt de volume van je drankje aanpassen van 120 tot 295 ml, maar de temperatuur van het water kan niet aangepast worden, zoals dit eerder wel het geval was. Je kunt een knop indrukken voor een langzamere, iets sterkere koffie, maar er zijn geen speciale instellingen om een perfecte ijskoffie mee te maken.

Dit gebrek aan controle voor gevorderde brouwsels is raadselachtig omdat de Keurig K500 het aantal koffiemerken dat in de machine kan beperkt. Ik verwachtte meer een focus op de eigenschappen en de aanpassingen om voor het gebrek aan merken te compenseren. Maar die instellingen zijn er gewoonweg niet.

Eigenschappen en prestatie

Ik was niet erg onder de indruk van de eigenschappen van de K500. Hij presteert goed, maar niet opvallend beter dan zijn voorgangers of concurrenten. Hij is stiller en met 49 seconden per kopje is hij een paar seconden sneller als de V700, maar weer niet zo snel als de vorige generatie K-75 Platinum, die een kopje in 44 seconden zet. De Bunn MyCafe MCU doet er zelfs maar 42 seconden over.

Uiteindelijk is er gewoon niets nieuws en spannends aan de Keurig 2.0 K500 om te compenseren voor het feit dat je geen goedkope koffie meer kunt zetten. Het is een vijandige strategie die niet goed bij de consumenten aankomt.

Natuurlijk is de spotlight functie van de K500 het vermogen om een 4-kops pot te zetten, en dit doet hij dan ook goed. Ik heb de tijd van het brouw proces opgemeten en dit was slechts 2,5 minuut, wat sneller en meer efficiënt is als het zetten van vier individuele kopjes.

Wat ik ook waardeerde was dat de nieuwe K-Carafe Packs hetzelfde ontwerp hebben als de Vue Packs. In tegenstelling tot de K-Cups waar het water recht door de bovenkant en daarna de onderkant gaat, gaat bij de Vue Packs en K-Carafe Packs het water door de bovenkant naar binnen en dan via de bovenkant ook weer naar buiten. In onze smaaktesten vonden we steeds weer dat deze techniek gewoon betere koffie produceert. Nog een Vue Pack eigenschap die je ook in de K-Carafe Packs terugvindt, is dat ze recyclebaar zijn. Als je klaar bent, kun je de bedekking er gewoon afhalen en de filter eruit halen. Het plastic dat overblijft kan gewoon gerecycled worden. De K-Cups gebruiken een type plastic dat nergens gerecycled kan worden.

Wat betreft de Vue Packs, Keurig stelt dat ze ook gebruikt kunnen worden met de K500 en in andere Keurig 2.0 machines. Maar je moet er wel voor zorgen dat je Vue Packs koopt met de nieuwe labels, want de Keurig 2.0 scanner werkt niet met Vue Packs in de originele verpakking.

Hetzelfde geldt voor de K-Cups, dus als je hier nog een hele verzameling van hebt staan, werkt deze waarschijnlijk niet met de K500. Cups van Keurig die voor januari 2014 zijn geproduceerd missen de specifieke verpakking die nodig is om goedgekeurd te worden door de scanner.

Een ander probleem is dat de recyclebare cups zoals Keurig’s eigen My K-Cup filter niet werken met de K500. Maar om eerlijk te zijn vind ik het moeilijk om te geloven dat Green Mountain geen compromis zal sluiten en een Keurig 2.0 op de markt zal brengen die wel werkt met een Keurig 2.0 recyclebare cup die je kunt vullen met je eigen gemalen koffie.

Het uiteindelijke probleem is dat ondanks dat de K500 een goede prestatie levert, het enige wat hem apart maakt van de rest zijn beperkte brouwsysteem is. Als Keurig de markt voor 1-kops koffiemachines opnieuw probeert te veroveren, moeten ze met iets anders komen.

Conclusie

Keurig schoot naar de top met haar handige en innovatieve K-Cup ontwerp. Nu is dit patent verlopen en moederbedrijf Green Mountain Coffee Roasters probeert opnieuw haar dominantie vast te stellen. Maar het probleem met Keurig 2.0, zoals met zoveel vervolgen, is dat het niets biedt dat net zo aantrekkelijk is als het origineel.

De Keurig 2.0 K500 is een fijne 1-kops en meerdere koppen koffiemachine in zijn eigen recht, maar hij is moeilijk om aan te raden. Nieuwe kopers zijn beter af met een machine die flexibeler en goedkoper is, zoals de Bunn MyCafe MCU. Als je een trouwe Keurig volgeling bent die al een Keurig machine heeft, is het het niet waard om de 2.0 aan te schaffen aangezien deze je alleen maar beperkt in je keuze.

Tenzij het brouwen van een hele pot het voor jou waard is, kun je waarschijnlijk beter wat geld besparen en blijven bij wat je hebt.

Eindresultaat

Pluspunten: De Keurig K500 biedt de nieuwe optie om een hele pot koffie te zetten met de druk van een knop. Hij is makkelijk in gebruik en ook een van de meest stille koffiemachines die we ooit hebben getest.

Minpunten: De Keurig 2.0 K500 maakt gebruik van een scanner die goedkope cups verwerpt, hetzelfde geldt voor herbruikbare cups en zelfs Keurig’s eigen Vue Packs.

Conclusie: De Keurig 2.0 is beperkter als zijn voorgangers omdat er minder merken zijn om uit te kiezen. De K500 doet niet veel om dit goed te maken. Als het om verbeteringen gaat, slaat deze eigenlijk nergens op.

Plaats een reactie