Een neus voor koffie

U kent ze wel. Mensen die aan een goed glas wijn ruiken en onmiddellijk kreten als ‘hout’, ‘vanille’, ‘aarde’ en ‘framboos’ in de mond nemen om daarmee het boeket van de wijn aan te duiden.

De samenstelling van dit boeket heeft alles te maken met de omstandigheden waaronder de druif tot wasdom komt. Factoren als klimaat, geografische ligging, bodemgesteldheid en weersomstandigheden bepalen mede hoe het product uiteindelijk smaakt. De geur geeft een voorproefje van de smaak. Sterker nog, zonder geur wordt smaak teruggebracht tot het alleen nog kunnen onderscheiden van zout, zoet, bitter en zuur. Een echte wijnkenner kan door alleen maar aan wijn te ruiken aangeven met welke wijn hij van doen heeft.

Veel minder bekend is dat koffie op een zelfde manier als wijn ‘gelezen’ kan worden. Voor de koffie-expert verraadt de geur van versgebrande/ gemalen koffie met welke soort, uit welk gebied en soms zelfs welk gedeelte van dit gebied hij van doen heeft. Kwaliteit, geur en smaak worden, net als bij druiven, bepaald door de omstandigheden waarin de koffiebonen mogen groeien. Vandaar dat koffiebonen uit verschillende delen van de wereld hun eigen karakteristieke kwaliteiten hebben en wat geur en smaak betreft heel verschillend kunnen zijn.

De koffiekenner ontleedt de geur en smaak van 100% arabica bonen in termen als bitterzoet, fruitig, hout, chocolade etc..Geur en smaak openbaren zich met het branden van de bonen. Dit palet loopt grofweg van citrusachtig (lichtgebrand) naar bitterzoet (donker gebrand).

De gemiddelde koffiedrinker zal wat meer moeite hebben om koffie op deze manier te ontleden. Toch is het een aanrader uw neus eens vaker in de koffie (bonen) te steken en te ontdekken hoe u zuivere koffie van hoge kwaliteit alleen al aan de geur kunt herkennen.

Plaats een reactie