De’Longhi Lattissima Pro review

Als een compacte pod machine is de grootste aantrekkingskracht van de De’Longhi Lattissima Pro de verse melkkan met automatische schuimfunctie, een idee dat geleend is van de normaliter grotere en stevigere bonen koffiemachines. Terwijl andere pod machines afhankelijk zijn van melk pods of hendels om hun schuimige topping te bereiken, maakt de Lattissima Pro cappuccino’s, latte macchiato’s en babyccino’s (warme melk en geen koffie) met een druk op het scherm.

Het assortiment aan capsules van Nespresso is 22 Grand Crus en nog wat limited editions. Maar ondanks dat je maar capsules van een bepaald type kan kopen, zorgen de zes opties van Lattissima Pro ervoor dat je veel verschillende combinaties kunt maken. Daarnaast maken andere bedrijven capsules die ook in de Lattissima Pro kunnen.

Je kunt je drankjes ook personaliseren door te variëren in de hoeveelheid melk, schuim en koffie met het digitale display. De machine onthoudt de aangepaste hoeveelheden, maar deze kunnen ook weer teruggezet worden op de fabrieksinstellingen.

De’Longhi Lattissima Pro.jpg

 

Ontwerp en eigenschappen

Er ligt een grote nadruk op kwaliteit in het ontwerp, de machine heeft een geborstelde aluminium finish, een metalen lekbak en een espresso kophouder die naar beneden geklapt kan worden. Dit zijn misschien veel details, maar ze maken de machine niet zwaar. Een heet water spuit – gebruikt om te ontkalken en om thee te maken – wordt verbogen in een klein vakje aan de zijkant van de machine met een eigen klepje. Hiernaast zit ook nog de melkkan, je kunt op beide klepjes klikken en zo de spuit of de kan makkelijk verwijderen.

Zijn eigenschappen zijn ook bedachtzaam overwogen. Een intern prullenbakje voor gebruikte capsules betekent dat de machine niet na elk drankje hoeft te legen. Daarnaast heeft de watertank een klepje waardoor je niet kunt morsen als je met de tank van de wasbak naar de machine loopt.

Een korte kabel (45 cm) betekent dat het misschien wat moeite kost de juiste plaats voor de machine te vinden. Als je de machine naast een stopcontact zet, kun je gebruik maken van de kabel opslagplaats onder de machine, zodat alles er netjes uitziet.

De machine weegt 6,5 kg, dus het is niet handig om hem regelmatig te moeten verplaatsen. De kleine onderkant zorgt er echter wel voor dat hij weinig ruimte inneemt op het aanrecht. Het is een geweldige vervanging voor een oude bonen koffiemachine die alle ruimte inneemt.

Hoe is hij in gebruik?

Dankzij het snelle thermoblok is de machine klaar om koffie te maken in 25 seconden, of 40 seconden voor melk dranken. De DeLonghi Lattissima Pro is dus een goede machine voor in de ochtend. De watertank is een vrij groot vergeleken met de dimensies van de machine en is makkelijk om bij te vullen.

Een drankje maken is heel makkelijk. Je zet de machine aan, doet er een capsule in, sluit de hendel zodat de capsule op zijn plaats valt en, als het nodig is, maakt de melkkan vast aan de machine. Daarna kies je de juiste knop voor je drankje. Het platform van de kop is niet beperkt door obstakels, dus je kunt elke grootte gebruiken. De tuit van de melkkan kan ook bewogen worden en in de kop geplaatst worden, hierdoor ontstaat er geen kans op morsen. Een stevige kophouder voor espresso kopjes maakt hem makkelijk te gebruiken.

Het touchscreen menu is vrij intuïtief als je eenmaal bekend bent met wat de symbolen betekenen- de namen van de drankjes verschijnen ook op het scherm, maar pas nadat je een symbool hebt ingedrukt. Het is ook simpel om door de verschillende instellingen voor ontkalking en schoonmaken te scrollen. Maar de machine moet wel de melk tuit na elk gebruik schoonmaken, wat behoorlijk tijdrovend kan zijn als je meerdere cappuccino’s moet zetten. Je hoeft alleen maar een wiel te draaien en hij spuit stoom om de melkrestjes te verwijderen, toch kost dit wel even tijd.

De melkkan moet om de paar dagen ook verwijderd en in de vaatwasser gezet worden, wat soms wel vervelend is. Daarnaast is het afwassen met de hand lastig, omdat er kleine gebieden zijn die moeilijk schoon te krijgen zijn.

Hoe goed is de koffie?

Dankzij de druk van 19 bar produceert deze machine een zachte, aromatische crema met de Nespresso Grand Crus pods, die op verschillende plekken worden doorgeprikt zodat het water er goed doorheen stroomt. De koffie is uitstekend en niet veel verschillend van koffie gemaakt met vers gemalen bonen.

Hetzelfde geldt voor de melkschuimer van deze machine. Hij is goed en heeft een stevige consistentie op de maximale sterkte. Hij kan op maat gemaakt worden door het wiel boven op de kan te draaien. Hij is vooral indrukwekkend als de stand op latte macchiato staat. De hoeveelheid is minder dan een standaard cappuccino, dus fans van melkdrankjes zullen waarschijnlijk wat extra moeten toevoegen.

Moet ik de De’Longhi Lattissima Pro kopen?

Dit is een machine voor mensen die van latte’s houden, dus als je voornamelijk espresso drinkt is dit waarschijnlijk het extra geld voor de melkkan niet waar. Het is handig om de koffie van te voren te proberen omdat de Nespresso pods wat duurder zijn dan die van andere systemen. De machine heeft ook twee jaar garantie.

Conclusie

Een koffiemachine die makkelijke bezoekjes aan een koffiebar kunnen vervangen als je normaal cappuccino’s of latte’s drinkt. Hij is het zeker waard als je het Nespresso systeem fijn vindt.

Eindresultaat

Pluspunten: Verse melkschuim; Drankjes met maar een knop; Touchscreen voor makkelijk gebruik

Minpunten: Duur voor een pod machine; Melkkan moet regelmatig schoongemaakt worden; Beperkt tot bepaalde pods

Hoofdeigenschappen: 19 bar druk; 1,31 liter water tank; 500ml melkkan; 1300 Watt; H37,4 x W19,4 x D33,2 cm

Plaats een reactie